Priporočeno

Palestinske sanje | Palestinian Dreams: Jumana Nabulse, 19 let

2,392 Ogledi
Objavljeno

Iz knjige Palestinske sanje | Palestinian dreams (Sanje, maj 2024)

Bere Nada Vodušek, video Rebeka Bratož Gornik

Jumana Nabulse, 19 let

Moj dom je v Starem mestu, v Jeruzalemu.
Dom je tam, kjer se počutim varno.
Želim si izpolniti kar največ svojih želja in tudi drugim pomagati, da izpolnijo svoje sanje.
Za vsakogar, ki ima svoje ambicije, sanje, si želim, da bi jih lahko uresničil.
Palestina pomeni pripadnost, ponos, toplino in pogum. Ostali bomo tukaj, še naprej  bomo živeli, saj smo močni.

Jumana Nabulse, 19

My home is in the Old City, in Jerusalem.
Home is a place where I feel safe.
I want to achieve as much as I can of my hopes, and to be able to assist others to achieve their dreams.
I hope that each person that has their own ambition, dream, will be able to achieve it.
Palestine means belonging, pride, warmth and courage. We will stay here, we will continue to survive because we are strong.

*

Palestinske sanje / Palestinian Dream

 

Leta 2018 sta Bojan Brecelj in Barbara Vodopivec izpeljala projekt Semena palestinske prihodnosti/The Seeds of Palestinian Future. Iz teh semen je letos v založbi Sanje vzklila dvojezična knjiga Palestinske sanje/Palestinian Dreams. Prihaja v čas, ki je še bolj nasilen, tragičen in negotov. 

Knjiga Palestinske sanje je delo pobudnika Bojana Breclja, urednice Barbare Vodopivec ter devetindevedeset mladih Palestink in Palestincev. Slednji so knjigo soustvarili s samoportretom in razmišljanjem o prihodnosti. Nasmejani obrazi, polni upanja, želja in sanj. Kako živijo danes, šest let pozneje, kaj do skrajnosti stopnjevano nasilje pomeni za njihove sanje in upe? Ne moremo jih vprašati. Lahko pa si vtisnemo v spomin njihove mlade obraze, prisluhnemo njihovim mislim. Ta knjiga je dokument in je mnogo več kot to. Je pričevanje o tem, da si ljudje povsod po svetu želimo ustvarjati, ljubiti, graditi skupnost in živeti v miru in slogi. A tistim, ki so si vzeli pravico upravljati ta svet, ni mar za ljudi, za življenje. Ubijajo jih in njihove domove spreminjajo v ruševine.

 

»V času, ko v Gazi poteka genocid, ko je Izrael pobil že na tisoče in tisoče Palestink in Palestincev, večinoma žensk in otrok, je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo, da se za vsako številko skriva edinstven človek: človek s svojim imenom, svojimi idejami, željami in sanjami. Ta knjiga, ki je bila sicer narejena na koloniziranem in okupiranem Zahodnem bregu in ne v Gazi, jasno ponazarja, da ima vsak Palestinec in Palestinka svoje življenje, svoje želje in sanje, ki se prepletajo s kolektivno željo po svobodi in bojem zanjo, z željo po koncu izraelske kolonizacije in apartheida. Upamo, da bo to kmalu postala resničnost. Za svobodno Palestino.«
– Barbara Vodopivec, urednica

 

»Preprosta definicija sožitja med Palestinci v tem delu sveta ima tri stebre: ljubeč odnos do zemlje, kjer živijo; močni medsebojni odnosi in zavest o skupnosti; in – najbistvenejše – globoka ponotranjena zavest enotnosti z edinstvenim, nepremagljivim življenjem. Mnogi so v intervjujih spregovarjali o koncu kolonializma in okupacije; izrazili sanje, da bo nekega dne prišlo do miru in sožitja med ljudmi, ki trenutno živijo na tej zemlji.«
– Bojan Brecelj, fotograf

 

 

Kategorija
Sanje | Misel
Vpiši se ali Se registriraj da lahko komentiraš.
Bodite prvi, ki boste komentirali