Priporočeno

Palestinske sanje | Palestinian Dreams: Iman Abusrour, 18 let

6,308 Ogledi
Objavljeno

Iz knjige Palestinske sanje | Palestinian dreams (Sanje, maj 2024)

Bere Nada Vodušek, video Rebeka Bratož Gornik

Iman Absrour, 18 let

Študiram angleško književnost na Univerzi v Betlehemu, del študija je tudi novinarstvo.

Življenje tu je zelo težko za mlade ljudi. Ne moremo delati tega, kar želimo. Ne moremo živeti življenja, ki ga želimo. Ne moremo obiskati bližnjih mest, saj smo okupirani. Ne moremo obiskati morja, ker smo okupirani. Še naše sanje so omejene. Vse, kar si želimo, je svoboda. Da bi lahko delali, kar želimo, in obiskali kraje, ki jih želimo. Kot Palestinka sanjam o svobodi. In o tem, da bi lahko dosegla svoje življenjske cilje.

Želim delati na področju, ki ga študiram. In želim obiskati številne kraje po svetu. Prva destinacija bi bila Italija. Obožujem zgodovino in zgodovinska mesta. Sanje mi dajejo upanje. Če imaš željo in trdo delaš, lahko dosežeš, kar si želiš.

Iman Abusrour, 18

I study English literature at Bethlehem University, my minor is journalism. Life for young people here is very hard. We can’t do what we want. We can’t live the life we choose.
We can’t go to the nearby cities because we are under occupation. We can’t visit the sea because we are under occupation. Even our dreams are limited.

All we want is freedom. Unlimited places to go and to do. As a Palestinian, I dream of freedom. And to achieve what I am looking for in my life. I want to work in the profession I am studying. And I want to visit many places in the world. The first place would be Italy. I love history and historical places. Dreams give me hope. If you dream and work hard you will achieve and get what you want.

*

Palestinske sanje / Palestinian Dream

 

Leta 2018 sta Bojan Brecelj in Barbara Vodopivec izpeljala projekt Semena palestinske prihodnosti/The Seeds of Palestinian Future. Iz teh semen je letos v založbi Sanje vzklila dvojezična knjiga Palestinske sanje/Palestinian Dreams. Prihaja v čas, ki je še bolj nasilen, tragičen in negotov. 

Knjiga Palestinske sanje je delo pobudnika Bojana Breclja, urednice Barbare Vodopivec ter devetindevedeset mladih Palestink in Palestincev. Slednji so knjigo soustvarili s samoportretom in razmišljanjem o prihodnosti. Nasmejani obrazi, polni upanja, želja in sanj. Kako živijo danes, šest let pozneje, kaj do skrajnosti stopnjevano nasilje pomeni za njihove sanje in upe? Ne moremo jih vprašati. Lahko pa si vtisnemo v spomin njihove mlade obraze, prisluhnemo njihovim mislim. Ta knjiga je dokument in je mnogo več kot to. Je pričevanje o tem, da si ljudje povsod po svetu želimo ustvarjati, ljubiti, graditi skupnost in živeti v miru in slogi. A tistim, ki so si vzeli pravico upravljati ta svet, ni mar za ljudi, za življenje. Ubijajo jih in njihove domove spreminjajo v ruševine.

 

»V času, ko v Gazi poteka genocid, ko je Izrael pobil že na tisoče in tisoče Palestink in Palestincev, večinoma žensk in otrok, je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo, da se za vsako številko skriva edinstven človek: človek s svojim imenom, svojimi idejami, željami in sanjami. Ta knjiga, ki je bila sicer narejena na koloniziranem in okupiranem Zahodnem bregu in ne v Gazi, jasno ponazarja, da ima vsak Palestinec in Palestinka svoje življenje, svoje želje in sanje, ki se prepletajo s kolektivno željo po svobodi in bojem zanjo, z željo po koncu izraelske kolonizacije in apartheida. Upamo, da bo to kmalu postala resničnost. Za svobodno Palestino.«
– Barbara Vodopivec, urednica

 

»Preprosta definicija sožitja med Palestinci v tem delu sveta ima tri stebre: ljubeč odnos do zemlje, kjer živijo; močni medsebojni odnosi in zavest o skupnosti; in – najbistvenejše – globoka ponotranjena zavest enotnosti z edinstvenim, nepremagljivim življenjem. Mnogi so v intervjujih spregovarjali o koncu kolonializma in okupacije; izrazili sanje, da bo nekega dne prišlo do miru in sožitja med ljudmi, ki trenutno živijo na tej zemlji.«
– Bojan Brecelj, fotograf

Kategorija
Sanje | Zgodbe Proti vojni | MIR
Vpiši se ali Se registriraj da lahko komentiraš.
Bodite prvi, ki boste komentirali