Vojna in Mir: Resnica prepovedana

4,836 Ogledi
Objavljeno

Dragi vsi,

Ko sem pripravljal ponovoletni video prenos, v katerem sem želel skozi dela avtorjev založbe Sanje tematizirati vprašanje vojne in miru, nisem niti najmanj pričakoval, da bo korporacija Google/Youtube prepovedala in izbrisala prenos (na katerega je bil vezan tudi prenos na Sanje.tv), in sicer zaradi napovedne znamenite slike na platnu iz 19. stoletja »Resnica prihaja iz vodnjaka« (prepovedano sliko pripenjam). Poblaznele algoritme, za katerimi pa stoji živo in resnično brezumje ljudi, ki so izgubili kompas človečnosti, je zmotila golota na podobi Resnice, češ da gre za sliko, ki je v nasprotju s »pravili skupnosti« gospe korporacije, predvsem glede odnosa do golote in spolnosti. Obenem smo Sanje dobile »ukor pred izključitvijo«: en teden karantene, naslednjič, ko si bomo drznili s prstom pokazati, da je »cesar gol«, bomo vrženi »iz šole«. In bržčas tudi »izključeni iz družbe, iz te realnosti«, kot se je pred dvema letoma izrazil »visok predstavnik» »RS« o tistih, ki nismo pohlevno sledili »priporočilom in ukrepom« brezprizivne vladavine nedotakljive in nevprašljive avtoritete. 

 

V novoreku transhumanizma »prepovedani« detajl iz slike »Resnica prihaja iz vodnjaka«, Jean Léon Gérôme (1896). 

Youtube/Google/Alphabet voščilnica našemu novoletnemu prenosu. 

 

Ni nam treba dvakrat ugibati, kod je doma brezumje, ki človeštvom po svetu postavlja pravila »lepega vedenja«, pri tem da sama ne premore niti najbolj temeljne omike in sočutnosti: doma je v glavi in telesu prav tiste Laži, o kateri govori legenda, da je izmaknila Resnici dostojanstvena oblačila, da zdaj tako preoblečena korači po svetu in preganja golo Resnico. Laž svojega gromozanskega naropanega bogastva ni pripravljena deliti z lačnimi, bolnimi, siromašnimi, prezeblimi in umirajočimi od lakote: nasprotno, počenja vse, da bi ljudstva širom sveta privadila na vojne, nasilje, ropanja kot nekaj vsakdanjega … Dovoljeno je ogledovanje vsakršnega srhljivega nasilja ... vse in karkoli, kar pripomore, da bi ljudje odvrnili oči od Resnice, gole Resnice in od golote, ki je danes morda edina nam še vidna resnica Resnice. Po drugi strani pa Laž pospešeno širi požar na področju knjige in omike– tudi naša zbirka Knjižnica sežganih knjig).  
To dejanje, ki je le še eno v vrsti dokazov, da korporacije kapitala stopajo pot zločina, čistokrvnega fašizma, ki »ni nič drugega kot zlitje oblasti in korporacij« (Benito Mussolini) ... in nadaljujejo tam, kjer je fašizmu in nacizmu 20. stoletja spodletelo. In merijo še više: vsakomur v dušo in v srce. 

Skrajni čas, da »umetno inteligenco«, za katero se potaja ta novi despot, pričnemo imenovati z ustreznejšim imenom. 

Brez navednic: globalizirano brezumje, statistika kot orodje za upravljanje, podrejanje in prirejanje (človepške in vsakršne) stvarnosti, brezumna globalizacija, militarizacija matematike, umetno brez-umje.

Zato sem po tem nezaslišano nasilnem posegu v naše delo naredil daljši uvod, ki je vključen v video, ki je zdaj ekskluzivno objavljen na Sanje.tv.

Rok ZavrtanikPrvotni nagovor in navdih pri nastajanju tega prenosa pa se je glasil takole:

... da bo Laž, preoblečena v Resnico – kateri je ukradla oblačila in jo golo nagnala po svetu –, v letu 2024 končno izgubila ukradeno moč in ugled.

Da bomo ponovno zmogli objeti Resnico, četudi golo, preganjano in onečaščeno.

Da bomo razumeli svoj izvirni greh ter da bo dobičkarstvo odplaknil spomladanski dež!

Da se izpolni sanja, ki jo je pred davnimi leti Marjanu Tomšiču zaupalo drevo:

Zapihal je veter in krošnja je zašumela. Veter, ki je božal in prečesaval liste, mu je skozi krošnjo šumeč govoril: »Kar je bilo s kletvijo spremenjeno v strup, bo postalo spet nektar. Kar je bilo ob padcu na dvoje preklano in v razkorak ranjeno, se bo združilo in postalo spet eno. Kar se je plazilo, bo spet letelo. Kar je preklinjalo, bo znova prepevalo in slavilo. Kar je bilo vrženo na dno, bo dvignjeno. Kar je jokalo in tisočletja tožilo, bo potolaženo. Kar je bilo žejno, bo odžejano in kar je bilo lačno, bo nahranjeno. Obrisane bodo solze, odvzeta bodo težka bremena.«

 

Pripravili smo izbor iz poezij, misli, govorov, pogovorov in zgodb, ki smo jih sestavili v zadnjem letu. Prisluhnite!

Eduardo Galeano, Srečko Kosovel, Bertold Brecht, Edvard Kocbek, Nada Vodušek, Andreja Udovč, Jerica Mrzel, Ul, pater Karel Gržan, Gorazd Rečnik, Jani Kovačič, Miran Košutra, Rok Zavrtanik in drugi.

Kategorija
Razmisleki V ŽIVO
Vpiši se ali Se registriraj da lahko komentiraš.
Bodite prvi, ki boste komentirali