Climate The Movie (The Cold Truth) / Film o podnebju (Gola resnica)

398 Ogledi
Objavljeno

Film razkriva, da je podnebni alarmizem izmišljeno strašenje brez znanstvene podlage. Pokaže, da glavne študije in uradni podatki ne podpirajo trditve, da smo priča povečanju ekstremnih vremenskih pojavov – orkanov, suš, vročinskih valov, gozdnih požarov in vsega preostalega. Odločno nasprotuje trditvi, da so sedanje temperature in ravni CO2 v ozračju nenavadno in zaskrbljujoče visoke. Nasprotno, v primerjavi z zadnje pol milijarde let zemeljske zgodovine so tako trenutne temperature kot tudi ravni CO2 izjemno in nenavadno nizke. Prav tako je razvidno, da ni dokazov, da bi spreminjanje ravni CO2 (ta se je v zgodovini planeta že večkrat spremenila) kdaj koli v preteklosti "povzročilo" podnebne spremembe. 

Zakaj nam torej vedno znova govorijo, da so "katastrofalne podnebne spremembe, ki jih je povzročil človek", neizpodbitno dejstvo? Zakaj nam pravijo, da ni dokazov, ki bi temu nasprotovali? Zakaj nam pravijo, da je vsakdo, ki dvomi o "podnebnem kaosu", "ravnozemljaš" in "zanikovalec znanosti"? 

Film raziskuje naravo problematike podnebnih spremembah. Opisuje nastanek podnebnega financiranja in vzpon t. i. podnebne industrije, vredne bilijone dolarjev. Opisuje več sto tisoč delovnih mest, ki so odvisna od podnebne krize. Pojasnjuje velikanski pritisk na znanstvenike in druge, da ne bi dvomili o podnebnem alarmu: odvzem sredstev, zavrnitev objav v znanstvenih revijah, družbeni ostrakizem. 

Vendar pa je podnebni alarmizem veliko več kot le sredstvo za pridobivanje sredstev in delovnih mest. 

Film raziskuje podnebno politiko. Podnebni preplah je bil od vsega začetka političen. Krivec je bil industrijski kapitalizem prostega trga. Rešitev so bili višji davki in več predpisov. Podnebni preplah je od vsega začetka nagovarjal skupine, ki so naklonjene večjemu nadzoru s strani vlad – slednjega so te skupine tudi sprejele in spodbujale. 

V tem je srž neubesedene politične delitve, ki se skriva za podnebnim alarmizmom. Podnebni preplah je še posebej privlačen za vse tiste, ki so del obsežnega javno financiranega establišmenta. To vključuje tudi zahodno inteligenco, ki se večinoma financira iz javnih sredstev in za katero je podnebje postalo moralni vzgib. V teh krogih je kritika ali dvom v podnebni preplah postala kršitev družbenega bontona. 

Film vključuje intervjuje s številnimi uglednimi znanstveniki, med drugim s profesorjem Stevenom Kooninom (avtor knjige Unsettled, nekdanji rektor in podpredsednik Caltecha), profesorjem Dickom Lindzenom (nekdanji profesor meteorologije na Harvardu in MIT), profesorjem Willom Happerjem (profesor fizike na Princetonu), doktorjem Johnom Clauserjem (prejemnik Nobelove nagrade za fiziko leta 2022), profesorjem Nirjem Shavivom (Racah Institute of Physics), profesorjem Rossom McKitrickom (University of Guelph), Williem Soonom in nekaterimi drugimi.

Film je napisal in režiral britanski filmski ustvarjalec Martin Durkin in je nadaljevanje njegovega odličnega dokumentarnega filma iz leta 2007 The Great Global Warming Swindle

Slovenske podnapise je priskrbela Clintel Foundation.

Kategorija
Znanost in tehnologija
Vpiši se ali Se registriraj da lahko komentiraš.
Bodite prvi, ki boste komentirali