Svetlana Makarovič: Velika ilustrirana knjiga zbranih pesmi za otroke | Pesmi muce potovke

13,708 Ogledi
Objavljeno

lustrirane zbrane pesmi za otroke velike mojstrice verza in umetniške besede so nedvomno eno najlepših leposlovnih del mladinske literature v slovenskem jeziku. Knjiga je nastala v sodelovanju s cvetom dvaintridesetih slovenskih ilustratork in ilustratorjev. Knjiga v snop poveže zajeten izbor pesmic iz pesniških zbirk, lutkovnih predstav, pesnitev in radijskih iger, ki jih je Svetlana Makarovič napisala po lastnih in tujih predlogah. V Pesmih muce potovke se srečajo Sapramiška, Korenčkov palček, vila Malina, kosovirji, coprnica Zofka, Rdeča kapica, žaba Regica, pek Mišmaš, lačni krokodil in mnoga druga domišljijska bitja.


Svetlana Makarovič sodi v nesporen vrh pesniškega ustvarjanja pri nas, po eni strani piše pretresljivo baladno liriko za odrasle, po drugi pa izjemne pravljice za otroke. Je avtorica številnih vrhunskih umetnin, Boris A. Novak je nekoč zapisal, da v njenem obširnem opusu ni niti ene slabe pesmi. Svoje pravljice je predelala v številne radijske igre in lutkovne ter igrane predstave, pesmi je tudi sama uglasbila. Makarovičeva je namreč tudi izvrstna glasbenica in avtorica imenitnih šansonov – gre za edinstveno, izvirno in vsestransko umetnico, ki nemalokrat svoja besedila pospremi tudi z ilustracijami. Pesmi muce potovke so obsežna zbirka pesmi, nabranih iz njenih pesniških zbirk, songov iz lutkovnih predstav in radijskih iger, ki jih je napisala po lastnih in tujih predlogah, in manj znanih pesnitev. V knjigi lahko beremo pesmice Sapramiške, Korenčkovega palčka, sovice Oke, coprnice Zofke, kosovirjev, takšnih in drugačnih strahov, Rdeče kapice, kokokoške Emilije, peka Mišmaša in še mnoge druge.

Razdeljene so v dvaintrideset pesemskih sklopov, pri čemer je vsakega ilustrirala druga ilustratorka ali ilustrator, triintrideseti sklop pesmi z mačjo tematiko, tako zvanih mačnic, pa je mehko razpreden po vsej knjigi. Mnoge pesmi že dobro poznamo, precej pa je takšnih, ki jih v tej čudoviti knjigi beremo prvič, saj doslej še niso izšle. Pesmi, ki jih je Makarovičeva napisala za otroke, so duhovite, pikre, pretresljive, malček prismuknjene pa tudi ljubke in izrazito lirične. Tako ni nič nenavadnega, da jih, tako kot njene imenitne pravljice, radi beremo tudi odrasli. V Pesmih muce potovke so prvič zbrane v cvetoberu, s tem pa smo dobili eno najpomembnejših in najdragocenejših knjig na področju otroškega leposlovja na Slovenskem. Spremni besedi sta prispevala pesnik Boris A. Novak ter urednik Žiga Kosec.

Format: 170 x 240 mm

Obseg: 344 strani
Kje knjiga domuje:

V spletni knjigarni Sanje ter v Hiši sanjajočih knjig
--- Kje najti SANJE?

Sanje so na mrežju doma tukaj: https://www.sanje.si/

Sanje TV: https://sanje.tv/index.html

Sanje na svobodnem (žal vse bolj okupiranem) ozemlju Odiseja: https://odysee.com/@Sanje:c

Radio Sanje: https://zeno.fm/radio/radio-sanje/

Sanje na Tikanalu Sanje: https://www.youtube.com/channel/UCDBx743dy_ZVtK_uXezm-WA

Sanje na Knjigi obrazov: https://www.facebook.com/zalozbasanje

Sanje na Takojcigramu: https://www.instagram.com/sanje.publishing/?hl=en

Noč knjige: https://nocknjige.si/


Kategorija
TIKA TAKA
Vpiši se ali Se registriraj da lahko komentiraš.
Bodite prvi, ki boste komentirali