Priporočeno

Simpozij Śvetāśvatara Upaniṣada (dr. rer. nat., Petar Pavlović, Festival Sanje 2024)

54 Ogledi
Objavljeno

xxiii. festival sanje | matavun | 20. junij 2024

Simpozij Śvetāśvatara Upaniṣada (dr. rer. nat., Petar Pavlović, Festival Sanje 2024)

V zahodnem svetu je že dolgo močno prisotno zanimanje za nauke in duhovne tradicije Indije, ki so posebej globoko in močno izraženi v Upanišadah. Vendar je ta iskrena težnja po spoznavanju vzhodne misli v obstoječih okoliščinah resno ogrožena na dva načina.

Prvič, s skorajda neomejeno ponudbo potešitve radovednosti o eksotičnosti staroindijskih naukov na hiter in preprost način. Preplavlja nas hudournik plitve, popularne ezoterične literature, ki pogosto spada v kategorijo priročnikov za samopomoč. Pravo raziskovanje indijske modrosti bi moralo izhajati iz pristnega zgodovinskega in miselnega okvira, vendar je vse prepogosto žrtev nepremišljenega prilagajanja pričakovanjem povprečnega zahodnjaškega bralca. Na žalost se v takih primerih pogosto pripeti groba zloraba indijske duhovne in filozofske tradicije, s poenostavitvami, ki v kontekst teh starodavnih besedil vnašajo neresnične ali neverodostojne nauke, še največkrat z namenom hitrega zaslužka. Podobno se dogaja tudi v številnih novodobnih verskih gibanjih, ki se naslanjajo na dediščino hinduizma brez pravega poznavanja in razumevanja osnovnih ter izvirnih naukov – in to se ne dogaja samo na Zahodu, temveč celo v Indiji.

Po drugi strani protipol moderni vulgarizaciji indijske misli predstavlja akademski pristop k branju starih duhovnih in filozofskih naukov, ki ga vodijo tisti trenutek dominantna raziskovalna načela. Zahodna akademska srenja vztraja pri tehnično strogem, filološkem branju, preučevanju in prevajanju besedil, saj skušajo ohranjena besedila zaščititi pred samovoljnimi interpretacijami in se tako dokopati do izvirnega bistva tekstov. Tak pristop je največkrat že a priori mehaničen in redukcionističen, saj lušči zgolj vrhnji sloj besedila, goli tekst, ne prebije pa se do globočin, in tako najpoglavitnejši nauki ostajajo zgolj mrtva črka na papirju.

 

Več o knjigi na Sanje.si

Kategorija
Festival Sanje Sanje | Filozofija
Vpiši se ali Se registriraj da lahko komentiraš.
Bodite prvi, ki boste komentirali