Priporočeno

Sanje: Konferenca za javnost: Noč knjige 2024 in knjižne novosti (19. april 2024)

8,325 Ogledi
Objavljeno

Beseda je tekla o novih knjigah založbe Sanje, v posebnem fokusu pa je bila napoved in predstavitev projektov Noč knjige (23. april) ter Sejem na zraku (ki je zaradi vremena prestavljen na 12. maj). Prireditve, povezane z Nočjo knjige, potekajo že ves april, segle pa bodo tudi še v maj. 

Ekipa Nada Vodušek, Andreja Udovč, Rok Zavrtanik in Aleš Učakar smo se na konferenci uvodoma dotaknili odmevnega gostovanja Mattiasa Desmeta v Sloveniji ter odmevne predstavitve knjige Dušana Kebra Solidarnost ali pohlep, v nadaljevanju pa smo predstavili naslednje knjižne izide: 

Mary Wollstonecraft Shelley: Zadnji človek (prevedel Aleš Učakar)
Michal Ajvaz: Pot na jug (prevedla Anjuša Belehar)
Orhan Pamuk: Novo življenje (prevedli Erna Pačnik Felek, Vid S. Žigon, Polona Glavan)
Aleksander Romanovič Beljajev: Legendarne in apokrifne prigode Ivana Stepanoviča Vagnerja (prevedel Aleš Učakar)
Klemen Jug: Na Jalovec
G. W. F. Hegel: Kdo misli abstraktno? (prevedel Božidar Debenjak)
Marjan Tomšič: Prakača Hara
Marjan Tomšič: Black Sun (prevedel Peter Oletič)

NOČ KNJIGE 2024

Že enajsto leto zapored bodo knjige in branje na pomladni praznik knjige znova povezali vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših, pa vse tiste vmes. Noč knjige je akcija vseslovenskih razsežnosti in k soustvarjanju ste vabljeni prav vsi, ki vam je knjiga ljuba sopotnica.

Noč knjige soorganizira več sto prirediteljev. Med njimi je tudi Amnesty International Slovenija, ki je že enajsto leto zapored aktivni prireditelj dogodkov Noči knjige na šolah. Njihove dejavnosti je na konferenci predstavila Metka Naglič. 

Tema Noči knjige 2024

Tema letošnje Noči knjige je SVOBODA. V fokus jemljemo književnika Srečka Kosovel in Edvarda Kocbeka, letos namreč praznujemo 120. obletnico rojstva obeh velikih literarnih ustvarjalcev.

Plamenica, ki nas navdihuje, je Kosovelova misel:
»Kakor hoče drevo iz tal k nebu, tako hoče človek iz utesnjenih oblik v svobodo. In nič ne pomaga, ko pride čas, bodo te oblike pale pred živo gibljivo močjo človeka.«

Noč knjige za otroke: Povej mi pravljico

Za najmlajše (vrtce in nižje razrede osnovne šole) smo pripravili posebno podtemo, da se bodo lažje vključili k soustvarjanju, in sicer Povej mi pravljico.

Tudi najmlajši zelo dobro razumejo, kaj je svoboda, in njihovi glasovi so dragoceni utrinki nenapisane in nagonske modrosti. Še vedno živijo v starodavnem in mističnem svetu pravljic, kjer ohranjajo pristen stik s pratemami človeštva, zato se lahko od njih lahko veliko naučimo – in se moramo. Prisluhnimo jim!

Knjižni sejem v Zvezdi

Tudi letos bo za živahen knjižni utrip poskrbel Sejem na zraku v ljubljanskem parku Zvezda, ki se zgodi v nedeljo, 12. maja 2024, med 10. in 22. uro.

Na sejmu bo prisotnih krepko nad 50 slovenskih založnikov, ki bodo ponudili privlačne sejemske popuste. Toplo vabimo, da si zabeležite dan za obisk Zvezde.

Kategorija
Noč Knjige Sanje | Predstavitev Knjige V ŽIVO
Vpiši se ali Se registriraj da lahko komentiraš.
Bodite prvi, ki boste komentirali