Ratno profiterstvo - 13.09.2013. 1 DIO

68 Ogledi
Objavljeno

Cenzura Plus u suradnji sa Centrom za mirovne studije sudjeluje u projektu „Javni interes-nije na prodaju" , namijenjen praćenju koruptivnih rizika u obrambeno-sigurnosnom sektoru Republike Hrvatske.
INa konferenciji, u organizaciji Centra za mirovne studije, održanoj na Visu razgovarali smo s Matejom Šurc, slovenskim novinarom i koautorom knjige „U ime države"- Prodaja --Preprodaja- Prikrivanje. Slovenski novinari istraživači Blaž Zgaga i Matej Šurc, autori knjige, godine su proveli kako bi proniknuli u trgovinu oružjem između Slovenije i Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Bogatili su se, kažu autori, na krvi i ubijenima tijekom ratova na području bivše SFRJ. Novac je završavao u privatnim džepovima, a zahvaljujući ratu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini neki „anonimni" građani i visoko rangirani političari, postali utjecajni i iznimno bogati i uvaženi biznismeni.

Za sve građane i građanke važno je da uvide koliki je utjecaj štete od korupcije u sektoru obrane na njihove živote, jer se radi o institucijama koje porezni obveznici plaćaju da djeluju u njihovo ime i predstavljaju ih. O istraživanju na ovu temu razgovarali smo s Leah Warwo , iz Transparency International Velika Britanija .

Za sva pitanja i prijedloge kontaktirajte nas putem stranice www.cenzura.hr ili pišite na mail cenzuraplus@cenzura.hr.
Ova emisija dio je projekta „Javni interes -- nije na prodaju" kojeg provodi Centar za mirovne studije u partnerstvu s Cenzurom Plus, uz financijsku potporu Europske unije.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i ne odražava nužno gledišta Europske unije.

Kategorija
V imenu države
Vpiši se ali Se registriraj da lahko komentiraš.
Bodite prvi, ki boste komentirali