Noč knjige 2023: Knjiga miru. Sylvia Plath, Trpke jagode. Prepesnila Andreja Udovč

148 Ogledi
Objavljeno

 

Pesem Trpke jagode iz pesniške zbirke Sylvie Plath Ljubezenska pesem norega dekleta (založba Sanje) za Noč knjige interpretira Andreja Udovč.

Ljubezenska pesem norega dekleta s trnjevo lepoto rdeče vrtnice razpira osupljivo bližino za rosni glas ene največjih ameriških pesnic. Zdi se, da je prav sposobnost evokacije mitsko-arhetipskega, filtriranega skozi osebno življenjsko izkušnjo, tisto, zaradi česar ima glas Sylvie Plath tudi petdeset let po tragični smrti še vedno moč, da vznemirja in pretrese, na svoj nezamenljivi način vzvalovi bralčevo notranjo pokrajino.

NOČ KNJIGE 2023: PIŠEMO KNJIGO MIRU
Na Svetovni dan knjige, 23. aprila, pa tudi skozi vso pomlad, tudi letos v številnih vaseh, mestih in deželah prižgamo lučke in lučice: Noč knjige. V šolah, v knjižnicah, v galerijah, v knjigarnah, na trgih, pod krošnjami dreves. Prižigamo iskrice v sebi in drug v drugem, najmlajši in najstarejši, vsak zase in vsi skupaj: prebujamo pozornost in jasnino, kakršne morda še ni bilo, in jo naravnavamo tako, da bo vsemirje, ki nas obdaja, spet bilo tisto, kar je in kar lahko postane: vse-mir-je. Prostor, v katerem prebiva človečnost, svet, v katerem domujejo lepota, domišljija, sočutnost in svetost.

NATEČAJ KNJIGA MIRU
Letos skupaj pišemo Knjigo miru. Pomladno pisane prispevke – literarna besedila, video in zvočne posnetke na temu miru nam pošljite na e-naslov noči knjige. Najboljše bomo objavili in nagradili s knjižnimi nagradami, avtorice in avtorji pa bodo povabljeni tudi na Festival Sanje.

Knjiga miru potrebuje tisoč različnih peres. Tudi tvoje.

Najlepše vabljeni k soustvarjanju Noči knjige!

Spletna stran Noč knjige v sveži podobi: www.nocknjige.si
Vabljeni k podpisu Poziva za mir: https://peticija.si/

Kategorija
Knjiga miru Noč Knjige
Vpiši se ali Se registriraj da lahko komentiraš.
Bodite prvi, ki boste komentirali